17.7.07

Kookles, verbranding en Domburg

Knoflook en Lemmetje

Zo heet het bedrijfje dat kooklessen aanbiedt. Wij hadden voor zondag een afspraak.

Op zaterdag zijn we, na de enerverende tocht tot bijna de Blanche Marie watervallen, vrij snel naar bed gegaan. Op zondagochtend een aantal wassen gedraaid; er is op de tocht heel wat rondspetterende modder geweest. In de middag zijn we naar ’t Vat gegaan; een terras vlak bij Torarica. Daar in de buurt was een internetcafe dat ook op zondag open was. Daar hebben we de vorige bijdrage op het blog gezet. Op het terras hebben we nog even zitten praten met Rob en Roos, die zouden de dag erop naar Awarra-dam vertrekken; echt diep het bos in.

Onze zondag stond verder in het teken van een kookles.
Wij hadden aangegeven dat we graag roti met kip, teloh en petjil wilden leren maken. Roti (hindostaans) is een met gele linzen gevulde pannekoek, die gegeten wordt met kerrie-kip en groenten. Teloh (javaans) is gefrituurde cassave met gebakken trie, kleine gedroogde visjes. Petjil is een verzameling kort gekookte groenten: kool, taugé, kousenband en dagoeblad (wat letterlijk hondenblad betekent, omdat je het overal aantreft), met een pittige satésaus. Ook de satésaus hebben we helemaal zelf gemaakt; pinda’s gebrand en gemalen met wat ui en de onvermijdelijke peper; en natuurlijk “knoflook en lemmetje”. Door aan deze pasta later wat water toe te voegen krijg je een pittige satésaus.
Teloh is niet zo moeilijk te maken; je moet even weten hoe je de cassave moet schillen en dat je de kleine gedroogde visjes goed moet schoonmaken. Pièce de resistance was natuurlijk het rotivel; hoe krijg je de geweekte, gemalen en vervolgens droog gemalen linzen in een pannekoek. Het vereist de nodige vaardige handen, maat het komt erop neer dat je een cirkel maakt van circa 12 cm doorsnee; daarop een flinke eetlepel linzenvulling, vervolgens dubbelslaan en netjes dichtplooien. Uit eindelijk is het daarmee weer een bolletje, maar dan met een kern. Vervolgens voorzichtig uitrollen met een deegroller. Dan wordt de pannekoek (vel zegt men hier) gebakken op een “jawah” een plaat van aluminium. Tijdens het bakken wordt het vel bestreken met een mengsel van olie en boter.
Elke kant ongeveer een minuut.

Het was een leuke avond; de kookles werd gegeven door een kokkin met haar moeder. Vooral oma was een mooi portret; vriendelijk doch zeer beslist gaf ze Rik en Tineke instructies bij het bakken van de roti; “zet olie”, “draaien” en “klaar”. Na bijna 3 uur waren de gerechten klaar. Het was natuurlijk veel te veel en we hebben het gezin van de kokkin uitgenodigd mee te eten. Ook de initiatiefnemers van Knoflook en Lemmetje schoven nog aan. Zij hadden nog een aantal tips voor trips en restaurants; al met al een gezellige en leerzame avond.

Fred

Eerste graads zonnebrandwonden.

Rik had zoals eerder al aangegeven was, de terugreis van Apoera naar Nickerie zijn beide benen flink verbrand. Knalrood en een steeds strakkere huid was het gevolg. Pijnlijk met lopen en contant ontzettend warm. Onze pogingen om zondag verzachtende zalven of cremes te kopen liepen op niets uit. Uiteindelijk konden we wat van Rob en Roos gebruiken.


Echter maandagmorgen toen we net uit bed waren, zag Rik dat zijn linkerbeen blaren gingen vertonen en er verschenen enkele witte puskopjes op de huid. Tijd voor een dokter. Via wat omwegen bij de huisartsenpost bij het Academisch Ziekenhuis terecht gekomen. Daar waren we eigenlijk dirct aan de beurt (nadat we eerst in de verkeerde rij waren gaan staan). De zuster kondigde ons aan met ‘Dok, hier is een patient voor u’. Daar constateerde de arts dat Rik een bacteriele infectie had van de anders onschuldige huidbacterie. Dus 4 x dd antibiotica slikken, koelen met ijskoude lappen, insmeren met 2 zalven en uit de zon blijven. “de huid zal helemaal loskomen” aldus de dokter.

Toch maar een dagje rustig aan gedaan en ons tripje naar Galibi (aan de kust waar de schildpadden hun eieren leggen) een dag uitgesteld.

Daar gaan we nu donderdag naar toe. Dit hebben we gereserveerd bij Kathryn, die een klein zaakje heeft in het centrum, en die ons door meerderen is aanbevolen.


Dinsdag 17 juli, Domburg.

Vandaag zijn we al vroeg op pad gegaan naar Domburg. Een oude plantage aan de Surinamerivier. Een mooie route ernaar toe en daar lekker aan het water gezeten in de schaduw. Heel relaxt en daar in gesprek geraakt met Surinamers die sinds een paar jaar vanuit Nederland terug naar Suriname zijn gekomen. Het Nederlandse pensioen is hier een behoorlijk inkomen. Toch merkten we wel enige heimwee, met name bij haar.

Ze heeft ons nog verschillende leuke markten aangeraden, die met name op zondagochtend zijn.

Na de stop zijn we via Billiton (voorheen Nederlands nu een Austalisch bauxietbedrijf) en Lelydorp zijn we weer teruggereden. Rik heeft op een achterafweggetje even in de auto gereden want als je net je rijbewijs hebt is 4 weken niet rijden wel erg lang (je mag hier niet voor je 21e in een huurauto rijden).

Weer thuis viel voor de eerste keer de elektriciteit uit, net toen we allemaal even lagen te tukken in de aircogekoelde kamers. Dan is het gauw erg warm.

De kinderen zijn nu gaan shoppen in de nabijgelegen mall. Het is hier altijd verschrikkelijk druk, maar we zijn er tot nu toe niet geweest.

3 opmerkingen:

Will en Henny zei

Hoi,

En Rik hoe gaat het met je benen, het ziet er op de foto erg pijnlijk uit moet ik zeggen. Hopelijk heb je er niet al te veel last van. Misschien krijg je wel een lekker strak zacht velletje terug. Op de foto's te zien zijn jullie allemaal wel aardig verkleurd, of ligt het aan de foto's.
Wij komen na de vakantie natuurlijk een keer roti eten bij jullie, dat snappen jullie wel!

Nog veel plezier en geniet van alle avonturen.

Groetjes vanuit Geijsteren,
Will en Henny

Vidjay Haarmans zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Vidjay Haarmans zei

Beste gezellige en avontuurlijke familie Verhees,
leuk om jullie avonturen mee te beleven op deze manier. Ik hoop dat het met Rik's benen ondertussen beter gaat. Nog een leuke tijd toegewenst en hopelijk ontmoeten we elkaar nog voordat jullie naar Nederland vertrekken.

Groeten namens de medewerkers van Knoflook en Lemmetje.